Loading...

Oči ako upír

Home / novinky / Oči ako upír

Celú noc ste žúrovali v bare, fajčili jednu od druhej a úspešne sa prepili nápojovým lístkom? Tak to sa potom nečudujte, že vyzeráte ako z uprískej ságy! Červené oči však netrápia iba tých, ktorí preferujú bohémsky štýl života. Pravdou je, že dnes trápia také množstvo ľudí, že sa v súvislosti s nimi hovorí o civilizačnej chorobe.

Začervenané očné bielka, oči podliate krvou, nepríjemný pocit pálenia, svrbenia, piesku či cudzieho predmetu v oku a rozostrené videnie sprevádzané slzením sú typickými príznamkmi tzv. syndrómu suchého oka. Jeho fyziologickou príčinou je porušenie alebo nestabilita slzného filmu v oku spôsobená najčastejšie vonkajšími vplyvmi a nadmernou únavou očí. Znie vám to povedome? Potom ste sa zrejme stali jedným z členov upírskeho klanu.

Žmurk-žmurk!

Syndróm suchého oka najčastejšie postihuje tých, ktorí väčšinu dňa či už dobrovoľne alebo z donútenia (hovoríme tomu zamestnanie) civia do monitora alebo obrazovky. Je dokázané, že tento typ ľudí žmurká v porovnaní s priemerom až päťkrát menej, v dôsledku čoho dochádza k namáhaniu oka a následnému porušeniu slzného filmu. Rovnako ohrozenými sú v tomto prípade vodiči z povolania a všetky profesie, ktoré si vyžadujú vysokú mieru sústredenia a koncentrácie zraku. Schválne, koľkokrát ste žmurkli, kým ste si prečítali tento odstavec?

Civilizačný smog

Ďalšími spúšťačmi syndrómu suchého oka, sú klimatizácia, prievan, suchý vzduch, pobyt v prašnom či znečistenom prostredí, vietor, ostré slnko či hormonálne zmeny. Jednoducho bežné situácie, ktorým je v dnes vystavené veľké množstvo ľudí a nedokáže ich nijako ovplyvniť. Čo sa ovplyvniť dá, je dostatok spánku a životospráva. A sme opäť pri starom známom – Neožierať sa a nefajčiť! Vylúčiť, samozrejme, nemožno ani bakteriálne ochorenia či zápaly. Preto by ste pri dlhodobo pretrvávajúcich ťažkostiach, ktoré nepománajú odstrániť voľnopredajné očné kvapky mali určite vyhľadať očného lekára a to najmä v prípade, že je nepríjemné začervenanie a slzenie sprevádzané praskaním žiliek v oku, ktoré by mohli signalizovať vysoký vnútroočný alebo krvný tlak či bakteriálnu infekciu.

Prvá pomoc

Hoci je syndróm suchého oka paradoxne sprevádzaný slzením, oko treba zavlažovať. V našich lekárňach nájdete široký sortiment voľnopredajných kvapiek počnúc umelými slzami, cez kvapky s obsahom lipidov či kyseliny hyalurónovej, ktorá je oku vlastná. Odporúčame tiež zvýšiť príjem betakaroténov a vitamínu C. Pri sporadickom výskyte prasknutých cievok v oku tiež môžete tiež užívať askorutin alebo prípravky s výťažkom rastliny ginko biloba. Keďže slzný film má niekoľko vrstiev a bez špecializovaného očného vyšetrenia nie je možné zistiť, ktorá z nich je presne narušená či nestabilná, budete možno musieť vyskúšať prípravkov viac, kým nájdete ten pravý. Ak však nechcete riskovať v budúcnosti komplikácie, ktoré sa v súvislosti s tak „nevinnou“ diagnózou môžu pridružiť, je vhodné s liečbou začať okamžite. Minimálne preto, aby vás v práci neupodozrievali z toho, že máte za sebou ďalšiu bujarú noc.

Zdieľaj: