Loading...

Nepoddajte sa jarnej únave

Home / novinky / Nepoddajte sa jarnej únave

Spoločnými menovateľmi jarnej únavy sú vyčerpanie a zmeny nálady, ktoré môžu viesť až k depresii. V nasledujúcich riadkoch si povieme, ako s jarnou únavou úspešne bojovať.

Hlavnou príčinou jarnej únavy sú prudké zmeny počasia, ktoré, najmä v posledných rokoch, značne pociťujeme na prelome zimných a jarných mesiacov. Poradíme vám, ako oslabiť dopady jarnej únavy na náš organizmus.

Aj vitamínu D chýbajú slnečné lúče

Možno si poviete, že je najľahšie to všetko zvaliť na zimu, faktom však je, že zima nám okrem ľadového kráľovstva (aj to je už zriedkavé) viac berie, ako dáva.
Náš organizmus nemá odkiaľ čerpať mnohé vitamíny a minerály, pretože dovážaná zelenina a ovocie, žiaľ, ani zďaleka nie sú tak nutrične bohaté ako v mesiacoch ich dozrievania a zberu.
Napr. taký vitamín D, ktorý síce prijímame v potrave (najmä v rybom oleji, vaječnom žĺtku, alebo avokáde), nedodá nášmu telu svoj účinok, ak nie sme vystavení slnečnému žiareniu. Slnečné lúče nám ho totiž pomáhajú premeniť do žiadanej formy. Samozrejme, nielen vitamín D zohráva v tomto období zásadnú úlohu.

Jarná únava – VÁŠ LEKÁRNIK

Pomoc z lekární

Pre náš imunitný systém sú veľmi dôležité aj ostatné vitamíny a minerály, ktoré sú, našťastie, v dnešnej dobe v dostatočnom množstve obsiahnuté v mnohých voľnopredajných prípravkoch, ktoré si môžete zakúpiť aj v našich lekárňach.

Medzi najdôležitejšie patria:

  • Vitamín C v kombinácii so zinkom tvoria spoločne silný štít a chránia tak naše bunky pred nežiadanými dobyvateľmi, akými sú vírusy a baktérie.
  • Probiotické kultúry, ktorým sa páči v našom tráviacom trakte, sa značnou mierou spoluzúčastňujú na sile našej imunity. V praktickej forme kapsúl sú dostupné aj v našich lekárňach a s ich výberom vám radi poradíme.

Obzvlášť pri antibiotickej liečbe by sme nemali na probiotiká zabúdať, vyhneme sa tak komplikáciám, akými najčastejšie bývajú hnačky a vaginálne mykózy.
Isté množstvo probiotických kmeňov obsahujú jogurty a mliečne kyslé výrobky. Spolu s mliekom by  nemali chýbať v našom jedálničku. Sú významným zdrojom kompletných bielkovín, vápnika, horčíka, selénu, zinku a vitamínov, napr. riboflavínu, vitamínu B12 alebo kyseliny pantoténovej.

Na mnohé produkty mávame v našich lekárňach pravidelne zľavy. Aby ste o nich vedeli medzi prvými, stačí sa prihlásiť na odber nášho letáka, príp. sledovať našu stránku.

Odber letáka vo forme newslettera – VÁŠ LEKÁRNIK

 

Aj málo pohybu je viac ako žiadny

Ak ste lyžiari, viete isto svoje telo po vianočnom prejedaní sa rozhýbať, ak však nebývate priamo pri lyžiarskom stredisku, asi to nebude úplne pravidelný šport.

Ak však nepatríte k nadšencom zimných športov a ani žiadnych iných, zrejme sa na vás jarná únava podpíše omnoho viac.
Niekedy stačí aj prechádzka na čerstvom vzduchu, dôležité je, aby sa náš pohyb neobmedzil len na vynesenie smetí. Ak sa dá, ideálne by bolo dopriať si aspoň 30 min. aktívneho pohybu denne (napr. aj svižnej chôdze).
Váš organizmus vám za to poďakuje zrýchleným metabolizmom a vyplavením endorfínov, (hormónov šťastia), a tie potrebujeme všetci.

pohyb – VÁŠ LEKÁRNIK

 

Správna výživa je základ

V zimných mesiacoch je kľúčové aj naše stravovanie. Ruku na srdce, kto z nás si z času na čas nedopraje niečo nezdravé? Ak máme na niečo chuť, nemusíme to telu odopierať len preto, že to má vyšší kalorický index. Musíme sa však snažiť o rovnováhu príjem – výdaj, čo priamo nadväzuje na bod vyššie.

Počas zimy častejšie siahame po mastných, energeticky bohatých jedlách, ktoré nevládzeme stráviť a nežiadané tukové bunky sa nám usídľujú v tele.

Narastá aj riziko zvýšenej hladiny glukózy a cholesterolu, čo vedie k ochoreniam, ktorým by sme sa mali vyhýbať. Pôjde nám to ľahšie s vyváženou a pestrou stravou s cennými zdrojmi živín.

Spánok a relax

Kto by si rád dlhšie nepospal? Nestačí však spoliehať na to, že cez víkend dospíme deficit z celého týždňa. Žiaľ, takto to nefunguje. Spánkové optimum by malo byť 7 – 8 hod. a časové rozhranie odchodu do perín by nemalo kolísať.
Naše telo má rado určitý režim a veľmi rýchlo sa mu prispôsobí. Napr. cez víkend nevydržíte v posteli o moc dlhšie, hoci by ste radi. Je preto veľmi dôležité dopriať telu požadovaný čas na regeneráciu a dá sa to nielen spánkom.

Kto by nemal rád oddych vo vírivke alebo príjemnú masáž? Wellness centrá poskytnú nášmu telu fyzickú, ale aj psychickú očistu, a preto by sme si ich návštevu mali raz za čas určite dopriať. Napr. masáž sa odporúča absolvovať aspoň raz do mesiaca.

Tak čo, pripravení zatočiť s jarnou únavou?

Zdieľaj: