Loading...

Hnedý tuk je dobrý tuk

Home / novinky / Hnedý tuk je dobrý tuk

Že hnedú veľmi nenosíte? Tak rýchlo začnite. Hnedý tuk páli kalórie aj glukózu a dokáže vylepšiť funkčnosť energetického metabolizmu. Kde sa vzal, na čo je dobrý a ako si ho v organizme vypestovať čo najviac?

Veci sa majú takto. K trom známym a málo populárnym druhom tuku si prirátajte štvrtý. Vysoký tuk v krvi, mnoho podkožného tuku a viscerálneho tuku, ktorý obrastá vnútorné orgány, predstavujú trojkombináciu, ktorá sa vám dokopy aj zvlášť môže postarať o značné zdravotné komplikácie a nadváhu. Hnedý tuk je úplne iný druh maziva. Až do roku 2009 prevažoval odborný názor, že sa nachádza iba u detí a mláďat cicavcov a pomáha im riešiť termoregulačné procesy. Potom ho vďaka vylepšenej technike našli lekári aj u dospelého ľudského jedinca, zajasali a vrhli sa na výskum jeho užitočnosti napr. pri liečbe obezity a sekundárnych ochorení s ňou spojených.

Čo to preboha je?

Hnedé tukové tkanivo sa vyskytuje pod kožou v oblasti krku a hornej časti hrudníka, ale dokáže prekvapiť aj na iných miestach v blízkosti veľkých ciev, napr. v oblastiach pozdĺž chrbtice, v svaloch a brušnej dutine. Zdravý dospelý jedinec ho môže mať v tele 20 – 60 gramov, pričom na hornej hranici gramáže sa pohybujú ženy a štíhli muži. V tele plní funkciu termofľaše. Zvyšuje vnútornú teplotu organizmu a prispieva tak k lepšej funkčnosti energetického metabolizmu. A áno, spáli pri tom aj zopár kalórií. Za deň v priemere až 500, čo v prepočte na rok vôbec nepredstavuje zanedbateľné číslo. Špecialisti na liečbu obezity si tak vďaka tomu spočiatku mysleli, že našli rozpúšťadlo na tučnotu. Až ďalší výskum ukázal, že až tak dobre hnedý tuk nefunguje. Čo neznamená, že ak ho máte dosť a je aktívny, neplynu vám z neho nejaké výhody.

Čím aktívnejší, tým lepší

Hnedé tukové tkanivo vám možno neroztopí kilečká navyše, zato dokáže preukázateľne zvýšiť účinnosť inzulínu. A to zaváži najmä u ľudí s metabolickými poruchami, ktorí sú na inzulín rezistentní alebo naň reagujú slabšie, v dôsledku čoho sa im zvyšuje hladina cukru v krvi. Ak máte problém s nadváhou, nemusíme viac hovoriť. Činnosť hnedého tukového tkaniva môžete povzbudiť malým teplotným šokom, keď ho z komfortnej zóny bežnej izbovej teploty vyvediete do chladu, alebo naopak, chlad privediete k vám. A nie je na to treba študovať žiadne odborné postupy ani príručky. Stačí si na konci horúcej sprchy dopriať niekoľko sekúnd studeného prúdu vody, pravidelne chodiť do sauny, v zime intenzívne vetrať alebo rovno stiahnuť termostat z 23° C na 19° C. Aktivitu hnedého tukového tkaniva dokáže pozitívne stimulovať aj strava s primeraným príjmom bielkovín (príliš veľa bielkovín ho utlmuje), pravidelný pohyb, pri ktorom sa aspoň trochu dokážete spotiť a spustiť tak tvorbu enzýmu irizínu a v neposlednom rade aj dobrý spánok.

Mať alebo byť

Dobrá správa pre všetkých je, že “nejaké” hnedé tukové tkanivo máme pravdepodobne všetci. Niektorí viac, niektorí menej, každopádne s pribúdajúcim vekom a nie práve optimálnym životným štýlom sa jeho skromné zásoby pozvoľna zmenšujú. Na to, aby ste zistili, kde a koľko ho máte, by ste sa museli nechať kvalitne presvietiť. Každopádne budúcnosť smeruje k tomu, že raz bude možné aktivitu hnedého tukového tkaniva naštartovať pilulkami. Dovtedy sa nezabudnite o seba starať svojpomocne. Doprajte si veľa studených spŕch, kúpeľov, rozumne sa stravujte a veľa hýbte. A ak by ste potrebovali s čímkoľvek poradiť, zastavte sa u nás v lekárni. Hnedý tuk u nás síce nekúpite, ale dobrú radu a prípravky prospešné pre vaše zdravie nájdete u nás vždy.

Zdieľaj: