Loading...

Alergia na chlad

Home / novinky / Alergia na chlad

Keby ste pred desiatimi rokmi na niekoho vyrukovali s tvrdením, že trpíte alergiou na chlad, mal by vás zrejme za hypochondra. Dnes sa už tejto diagnóze nečudujeme ani ju nespochybňujeme. Život v komfortnej zóne s celoročne umelo udržiavanou teplotou a vlhkosťou ju zo zóny obskúrnych ochorení povýšil na serióznu diagnózu, ktorá sa dnes radí medzi tzv. pseudoalergie.

Predpona „pseudo“ nech vás v tejto súvislosti nemýli. Chce povedať iba to, že tento typ alergie nie je reakciou organizmu na alergén, ale na fyzikálny podnet, ktorým je v tomto prípade chlad. Chlad je aj pre zdravého človeka stresujúcim faktorom, na ktorý nejakým spôsobom organizmus každého z nás reaguje. A osobám, ktoré naň reagujú ešte extrémnejšie a precitlivelejšie, spôsobuje nemálo ťažkostí. Teplotný šok u človeka s diagnostikovanou alergiou na chlad spôsobí hromadný výsev histamínov do organizmu, ktoré následne začnú dráždiť sliznicu horných, dolných aj stredných dýchacích ciest, očných spojiviek aj kože. Výsledkom je vylučovanie vodnatého sekrétu z nosa, stiahnutie priedušiek, ktoré sa manifestuje kašľom, slzením očí, začervenaním či praskaním pokožky, výsevom nepríjemnej vyrážky alebo pľuzgierov. U obzvlášť precitlivelých ľudí môže dokonca vyvolávať dýchavičnosť či astmatické záchvaty.

Prechladnutie alebo alergia?

Laik si alergiu na chlad a jej prejavy ľahko môže zmýliť s prechladnutím či zápalom priedušiek. Ak však so sviečkou pri nose a treskúcim kašľom zneisťujete svoje okolie dlhodobo alebo zakaždým, keď sa teploty doplazia k nule, je lepšie sa nechať odborne vyšetriť. Diagnostikovať alergiu na chlad dnes možno dvoma spôsobmi. Vyšetrením krvného sekrétu na prítomnosť zvýšeného množstva chladových protilátok – kryoglobulínov, alebo kontaktnou metódou, kedy sa na pokožku prikladá ľad alebo skúmavky s ľadom a sledujú sa jej zmeny. Podobne, ako pri liečbe štandardných alergií sa pri terapii alergie na chlad používajú antihistaminiká, spreje na uvoľnenie priedušiek či protizápalová inhalačná liečba. Pri kožných prejavoch chladovej alergie je možné aplikovať lokálne masti proti svrbeniu, zápalu a nadmernému vysušovaniu kože. Diagnostika a indikovanie liečby patrí do rúk imunológa či alergológa, s výberom doplnkovej liečby vám však v našich lekárňach veľmi radi poradíme.

Opustite komfortnú zónu

Dobrá správa pre všetkých, ktorí už touto nepríjemnou pseudoalergiou trpia, alebo pozorujú na sebe niektoré z jej príznakov je, že jej prognóza je z dlhodobého hľadiska dobrá a jej prejavy sa dajú zmierniť. Treba byť však trpezlivý, pripravený opustiť svoju komfortnú zónu a vrátiť sa ku koreňom. Nie je totiž náhoda, že naši starí rodičia a rodičia týmto typom alergie netrpeli. Ich životy sa odohrávali „trochu menej“ v klimatizovaných priestoroch a „trochu viac“ v prirodzených klimatických podmienkach a hlavne, na čerstvom vzduchu. Začať by ste mohli napríklad s otužovaním. Skúste napríklad ubrať nejaký ten stupienok z kúrenia vo vašich domácnostiach, pri sprchovaní striedajte teplú vodu so studenou a ak vám to váš celkový zdravotný stav umožní, vidíme sa túto zimu v saune.

Zdieľaj: