Loading...

Ochrana pokožky v zime

Home / novinky / Ochrana pokožky v zime

Zima je k nám zatiaľ milosrdná. Teploty klesajú k nule pozvoľna, studený vietor sa drží na uzde a na nedostatok vlhkosti sa tiež zatiaľ sťažovať nemôžeme. Ale ono to príde… A spolu s mrazivým počasím vzrastie aj potreba zvýšenej starostlivosti o pleť a pokožku.

S úderom skutočnej zimy začínajú naše mazové žľazy lenivieť a prirodzená produkcia lipidov klesá. Studený vzduch je navyše skúpy na vlhkosť, na čo naša pokožka a pleť reagujú uvoľňovaním vlastných vodných zdrojov. Výsledkom je pocit nepríjemného pnutia, začervenanie a praskanie pokožky, pričom najviac trpia tie časti, ktoré pred chladom nechránime, čiže najmä tvár a jej príslušenstvo.

Ako na tvár

U žien sa dobrá starostlivosť o pokožku v zime začína správnym odličovaním. V tomto období by sme pokožku mali podriadiť prísnej abstinencii a vzdať sa všetkých prípravkov s obsahom alkoholu. Vhodné sú micelárne vody alebo špeciálne odličovacie prípravky s obsahom olejových zložiek. V tomto období je tiež vhodné odložiť hydratačné krémy s ľahkou textúrou a nahradiť ich mastnejšími a hutnejšími variantami. S týmto krémovým dualizmom už mnohé kozmetické značky rátajú, takže sa svojej obľúbenej kozmetiky nemusíte vzdať a jednoducho len vymeniť letnú verziu krému za zimnú. Vo všeobecnosti platí, že do odporúčanej zimnej výbavy patria najmä krémy s obsahom vitamínov A, D a E, morských rias a lipozómov alebo rastlinných olejov. Výber je pestrý a podriadiť ho môžete svojim osobným preferenciám. V lekárenskom sortimente si tak môžete zvoliť medzi krémami s obsahom arganového, mandľového, hroznového, avokádového, pupalkového či sezamového oleja, alebo s výťažkom z nechtíka lekárskeho.

vas-lekarnik-blog-starostlivost-o-pokozku-2

Špeciál pre pery

V detstve nám matky bežne chránili pery tak, že nám cez nos a ústa jednoducho previazali šál. Z pochopiteľných dôvodov (nechceme vyzerať divne) si málokto z nás tento trik uchoval v dospelosti. Preto sú pery s prehľadom zrejme ten najnechránenejší kúsok pokožky, ktorý si zvlášť v zimných mesiacoch zaslúži zvýšenú opateru. Bežné pleťové krémy na tento účel veľmi vhodé nie sú, skôr sa treba zásobiť lojmi s dostatočne vysokým UV faktorom, pretože aj zubaté slniečko je predsa len slniečko. Zvlášť ak sa chystáte sviatky stráviť na alpskom ľadovci. Doma vám na účely ochrany postačí kvalitný med. Stačí naniesť rozumnú vrstvu a po 10 – 15 minútach ju prirodzeným spôsobom odstrániť.

Zimné ručkovanie

Napriek tomu, že ruky si pred chladom zvykneme chrániť rukavicami (pretože na rozdiel od šálu cez nos na nich nič divné nie je), zaslúžia si v zime špeciálnu starostlivosť. A budú si ju aj spontánne vyžadovať. Riešením sú opäť mastnejšie verzie krémov na ruky, ideálne s obsahom jojobového oleja alebo bambuckého masla. V prípade extrémneho vysušovania je tiež vhodné aspoň raz za týždeň dopriať rukám špeciálnu olejovú masáž zakončenú polhodinkou uskladnenia v bavlnených rukaviciach.

Zvonku aj zvnútra

V zmysle pravidla – všetko súvisí so všetkým, sa ani tentokrát nezaobídeme bez toho, aby sme nezdôraznili nevyhnutnosť správnej životosprávy. Krémovať a olejovať môžete o sto tristo, ale ak nebudete prijímať vitamíny aj v potrave a budete zanedbávať pitný režim, pokožke tým veľmi nepomôžete. Vyvážená strava, dostatok spánku, žiadny alkohol či nikotín a dostatok pohybu sú teda aj pri tej najlepšej kozmetickej starostlivosti nevyhnutnosťou. S nápravou životného štýlu vám pomôcť nemôžeme, s výberom zimnej kozmetickej výbavy vám však v našich lekárňach poradíme veľmi radi. Kozmetické značky, ktoré u nás nájdete, majú aj túto zimu pre vás pripravené overené šlágre aj množstvo fantastických noviniek.

Zdieľaj: