Loading...

Plánujeme rodinu: 4. Bylinky – pomocníci v tehotenstve

Home / novinky / Plánujeme rodinu: 4. Bylinky – pomocníci v tehotenstve

Bylinky v tehotenstve môžu byť veľkými pomocníkmi, ale treba byť obozretní, aby sme si nimi aj neuškodili. Vybrali sme niekoľko druhov, o ktorých si povieme, prečo ich užívať a kedy.

Liečivé rastliny obsahujú široké spektrum účinných látok. Rovnako ako u liekov, tak aj u rastlín sa môžu objaviť nežiadúce účinky, dokonca počas tehotenstva môžu poškodiť plod. Preto ich netreba podceňovať a treba dbať na vhodný výber liečivých rastlín. Mnohé môžu pôsobiť ako uterotoniká, tzn. že zvyšujú tonus maternice a môžu spôsobiť kontrakcie, teda aj predčasný pôrod.

Bylinky v tehotenstve VÁŠ LEKÁRNIK

Vhodné bylinky, ktoré možno počas tehotenstva užívať:

  • Ostružina malinová (Rubus idaeus) – tiež nazývaná ,,maliník“ sa neodporúča počas počas prvých dvoch trimestrov, ale až od 34. týždňa ako príprava na pôrod. Posilňuje maternicu a uľahčuje priebeh pôrodu.
  • Alchemilka žltozelená (Alchemilla xanthochlora) – sa rovnako ako maliník odporúča piť až v poslednom trimestri. Navyše je jej pitie vhodné pred otehotnením, pretože zlepšuje funkciu maternice a zvyšuje tak pravdepodobnosť otehotnenia.
  • Medovka lekárska (Melissa officinalis) – uplatnenie nachádza pri tráviacich ťažkostiach, pri bolestiach hlavy, pri napätí a nespavosti. Má relaxačný účinok. Prispieva k udržaniu hormonálnej rovnováhy.
  • Mäta prieporná (Mentha piperita) – udržuje normálnu činnosť tráviacej sústavy. Avšak pozor. Mätu piť len s mierou a neprekračovať odporúčané dávky. Takisto sa neodporúča počas dojčenia, kedy môže mať negatívny vplyv na tvorbu materského mlieka.
  • Ďumbier lekársky (Zingiber officinale) – tiež nazývaný zázvor sa používa pri nevoľnostiach počas tehotenstva. Avšak treba si dávať pozor na množstvo a konzumovať ho opatrne a s mierou. Väčšie dávky môžu spôsobiť prekrvenie panvového dna.
  • Ľan siaty (Linum usitatissimum) – ľan sa odporúča od 8. mesiaca tehotenstva ako súčasť prípravy na pôrod. Uľahčuje pôrod, upravuje stolicu, preto je vhodný pri problémoch so zápchou.
  • Žihľava dvojdomá (Urtica dioica) – je vhodná pri opuchoch, ochoreniach močových ciest, má čistiace účinky.
  • Ďalšími liečivými rastlinami, ktoré možno použiť počas tehotenstva sú napr. brusnica čučoriedková, fenikel obyčajný, nechtík lekársky, rumanček kamilkový, šípky – plody ruže šípovej, kôpor voňavý, skorocel kopijovitý.

Bylinky v tehotenstve VÁŠ LEKÁRNIK

Naopak nevhodné rastliny, ktorým sa treba v tehotenstve vyhýbať sú:

  • Aloe vera, pôsobí ako laxatívum (preháňadlo), môže spôsobiť potrat.
  • Chinínovník lekársky –  jeho účinná látka chinín sa nachádza v toniku, preto sa v tehotenstve vyhýbajte tomuto nápoju.
  • Okrem vyššie popísaných sa medzi nevhodné zaraďujú aj kostihoj lekársky, hloh obyčajný, kapsička pastierska, materina dúška, ľubovník bodkovaný, levanduľa lekárska, šalvia lekárska, praslička roľná, pamajorán obyčajný (oregano).

Nezabúdajte, že aj rastliny majú svoju moc. Pamätajte, že vždy je treba hľadať zlatú strednú cestu. Pri výbere vhodnej bylinky je vhodné sa treba vždy poradiť či už s vaším lekárom alebo lekárnikom.

U nás v lekárňach ponúkame na výber:

  • byliny vo forme sypaných, porciovaných čajov aj zmesí namiešaných špeciálne pre tehotné,
  • lízanky alebo cukríky s obsahom zázvorového extraktu.

NÁJSŤ LEKÁREŇ V MOJOM OKOLÍ >

Zaujala vás tento článok? Prečítajte si aj ďalšie na tému tehotenstvo a materstvo:

Blogy tehotenstvo a materstvo VÁŠ LEKÁRNIK

Zdieľaj: